KLIK HIER VOOR INFORMATIE |
COLUMNSOver belevenissen en inzichten |
CLICK HERE FOR |
De woorden 'erudiet' en 'eloquent' stammen beide uit de Franse taal. 'Maar wat betekenen deze woorden nu eigenlijk?' Dat kan men zich afvragen als men bij de beschrijving van de intelligentie van mensen deze beide woorden opvallend veel tegenkomt.
Om door anderen als 'erudiet' te worden herkend, zal men zijn eventuele kennis, zijn interesse, zijn beschaving en zijn smaak op een slimme en doordachte wijze moeten gaan etaleren. Maar het het zal daarbij wel erg van pas komen wanneer men daarbij ook nog eens 'eloquent' zou blijken te zijn. Net als 'erudiet' is ook dit een heel mooi Frans leenwoord. Het betekent dat men behoorlijk zijn gedachten in woorden uit kan drukken. Dit duidt er met andere woorden op dat men 'welbespraakt' , of 'welsprekend' is.
Eruditie kan men gemakkelijk bij zich zelf bevorderen, namelijk door veel te lezen, maar eloquentie is andere koek. 'Dat moet je hebben', zegt men vaak. Maar voor iemand die dat niet heeft is er wel een raad te geven. Om eloquentie na te gaan streven, zal men bewust en extra langzaam moet praten: langzaam praten is namelijk duidelijk praten. Spreek elk woord wat men zegt helemaal en duidelijk uit. En rek ieder woord wat men uitspreekt enigszins uit.
PS: Voor interessante taalweetjes kan men op de hiervoor weergegeven link gaan klikken:. En voor wetenswaardigheden over de taalverwerking bij sommige mensen, klikt men op de erna vermelde link.